PGF Romania

Project Generating Facility

cautare      cautare

Recas, judetul Timis

  cauta comunitate in judetul    cuvinte cheie    
Comunitatea Recas din judetul Timis

Recasul este unul dintre cele mai tinere orase in zona de vest a Romaniei (a primit acest statut in 2004) si este situat la o distanta de 23 km de Timisoara, de care este legat prin  drumul european E70. Orasul si satele apartinatoare (Izvin, Herneacova, Stanciova, Bazos, Nadas) au o populatie totala de 8.560 locuitori, dintre care 1.097 sunt copii.

Structura etnica a comunitatii este formata din romani- 76.5% (6.556), maghiari- 10.9% (934), sarbi- 6.7% (582), romi- 0.3 % ( 256) si alte nationalitati- 2.7% (232).

In oras exista o gradinita cu program normal, o scoala cu clasele I-VIII, un liceu teoretic si  Centrul pentru Educatie Incluziva Constantin Paunescu. De asemenea, aici functioneaza si un camin cultural, o biblioteca si punctul muzeistic Recas.

Dispensarul Medical are 5 medici de familie care deservesc si cetatenii din satele apartinatoare: Bazos, Petrovaselo, Stanciova si Herneacova. Exista, de asemenea, mai multe cabinete medicale si farmacii. In Petrosani functioneaza si un Serviciu Public de Asistenta Sociala.

Romii locuiesc in partea centrala a localitatii, in prejma statiei de epurare a apei, dar si la periferie. Desi multi dintre ei detin acte de proprietate asupra locuintelor, conditiile de trai sunt precare, instalatile insalubre, iar infrastructura fie lipseste, fie este intr-o stare avansata de uzura. Cele mai dure conditii de trai le au romii care locuiesc in satele din prejama Recasului.

O alta problema este legata de analfabestism sau de un nivel scazut al educatiei (limitat la ciclul primar sau gimnazial), ceea ce conduce la somaj (cei mai multi romi lucreaza ca zilieri sau beneficiaza de ajutor social).

Exista cateva proiecte care ar putea ajuta la dezvoltarea acestei comunitati:

- infiintarea unui Centru de zi pentru copiii care provin din cadrul familiilor dezavantajate, in care sa se desfasoare cursuri de tip after school si unde copiilor sa li se asigure cel putin o masa. In plus, ar fi recomandat sa aiba loc activitati ce duc la dezvoltarea abilitatilor de viata, precum si activitati sportive.  

- infiintarea unui atelier de dezasamblari si reparatii auto

-incurajarea parteneriatului public- privat, care are ca rezultat crearea de noi locuri de munca pentru romi (infiintarea unui atelier de croitorie, cu 100 de locuri de munca pentru persoanele calificate).

comunitate urmatoare:
Dudestii Vechi
|

Ultimele Comunitati

judetul Timis
Recas Recasul este unul dintre cele mai tinere orase in zona de vest a Romaniei (a primit acest statut in 2004)...
judetul Prahova
Boldesti Scaieni Boldesti-Scaieni este un oras industrial- agrar din judetul Prahova, situat la 11 KM nord de Municipiul Ploiesti, in zona...
judetul Maramures
Coltau Comuna Coltau se afla in judetul Maramures, intre dealurile Silvaniei, de-a lungul raului Lapu. Localitatea este formata din doua sate,...
judetul Ialomita
Traian Comuna Traian este situata in Campia Baraganului, in partea de nord a judetului Ialomita si se invecineaza la vest cu...

Parteneri

Fundatia Pentru Dezvoltarea Societatii CivileFondul Roman de Dezvoltare SocialaInstitutul pentru Politici Publice a sprijinit PGF Romania in perioada Septembrie 2009 - Martie 2011

Harta facilitare

© 2017 PGF Romania
toate drepturile rezervate
The Project Generation Facility is a component of the initiative "Making the Most of EU funding for Roma Inclusion".
The initiative is managed by the Local Government and Public Service Reform Initiative of the Open Society Institute.
home  |   prezentare parteneri  |   prezentare comunitati  |   resurse  |   evenimente  |   contact
concept si dezvoltare: Cucos Sorin

Designed by SmartBranding


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0